Αρχική σελίδα arrow Υεία arrow Είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα

Είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα

(0 votes)

Από τον ιατρό Ευγένιο Μεταξά για το osarena.net

ecigfs_240Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία μεγάλη υπόθεση η οποία ακόμη δεν έχει λυθεί και ούτε προβλέπετε να λυθεί σύντομα. Το κυριότερο μειονέκτημα είναι πως δεν παύει να είναι τσιγάρο οπότε να παραπέμπει στη βλαβερή αυτή συνήθεια. Επίσης, τα τσιγάρα με νικοτίνη εξακολουθούν να σου δίνουν νικοτίνη, μία άκρως εθιστική ουσία, άρα μένεις εξαρτημένος. Το ίδιο ισχύει βέβαια και τις τσίχλες νικοτίνης. Η διαφορά είναι ότι για τις τσίχλες υπάρχουν άπειρα δεδομένα ασφαλείας αλλά για το ηλ. τσιγάρο όχι. Επίσης, σε αντίθεση με τις τσίχλες, το ηλ. τσιγάρο δεν δίνει καθαρή νικοτίνη αλλά τη δίνει σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως η προπυλ-γλυκερόλη, βλ. παρακάτω. Τέλος, φημολογείται πως πίσω από αυτά είναι οι ίδιες εταιρείες καπνού οι οποίες βρίσκουν έτσι ένα άλλο τρόπο προώθησης των προϊόντων τους.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν μελέτες οι οποίες δίνουν κάποια ενθαρρυντικά αποτελέσματα και να δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα. Μία τελευταία έρευνα είναι από Ιταλία για μία συσκευή χωρίς νικοτίνη. Τα αποτελέσματα ήταν μη στατιστικά σημαντική διάφορα μεταξύ των ατόμων στα ποσοστά επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος. Ήταν όμως στατιστικά σημαντική όμως μεταξύ των ατόμων με ψηλό δείκτη συμπεριφορικής εξάρτησης.

Η τάση είναι να συνιστάται το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε άτομα τα οποία δεν επιθυμούν να διακόψουν αλλά να μειώσουν το τσιγάρο. Η λογική είναι η ανωτέρω: δεν παύει να είναι τσιγάρο οπότε σε μία φάση θα το χρειαστείς και θα ανάψεις ένα κανονικό. Τουλάχιστον να γλυτώσεις κάποια τσιγάρα με το ηλεκτρονικό.

Όσο αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες του ηλ. τσιγάρου τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Το θέμα των υδρατμών το βρίσκω υπερβολικό. Όσοι αναπνέουν υδρατμούς παθαίνουν κάτι ή γεμίζει ο πνεύμονας νερό; Τα σπα, οι σάουνες, όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον κοκ δεν πρόσεξα να παθαίνουν κάτι!

Προπυλ - γλυκερόλη: Υπάρχουν δεδομένα τα οποία λένε πως ναι μπορεί να προκαλέσει "ερεθισμό" των πνευμόνων ειδικά σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως η νικοτίνη.

Μην πανικοβάλλεστε όμως! Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν δεδομένα και άρα το ζητούμενο είναι επιστημονικά δεδομένα (μελέτες). Το καλύτερο βέβαια είναι πως αντί να μπλέκεται με άγνωστες ουσίες και άγνωστα άλλα προβλήματα υγείας να το κόψετε μιας και έξω και να ησυχάσετε,
Όποιος θέλει αλλά δυσκολεύεται να το σταματήσει συνιστώ τα "Ιατρεία διακοπής καπνίσματος" τα οποία λειτουργούν με γιατρούς και με ελεγμένες μεθόδους.

Βιβλιογραφία:

  • Glover E, et al. Developmental history of the Glover-Nilsson smoking behavioral questionnaire. Am J Health Behav. 2005 Sep-Oct;29(5):443-55
  • P. Caponnetto et al, Effect of a nicotine-free inhalator as part of a smoking-cessation programme. Eur Respir J 2011
  • Etter et al, Addiction. 2011 May 18. doi: 10.1111/j.1360-0443.2011.03505
  • Vardavas C et al. Acute pulmonary effects of using an e-cigarette: impact on respiratory flow resistance, impedance and exhaled nitric oxide. Chest. 2011
  • Stafford N. BMJ. 2012 Jan 3;344:e3. Hanover bans e-cigarette use in civic offices amid calls for better safety data.

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

User Login

No account yet? Create account
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Καλώς ήρθατε στο ElectronicCig. Η ενημέρωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα ξεκινάει από δώ

Polls

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Results

Projects in progress

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Thu, 21 November 2019
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Thu, 21 November 2019
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Thu, 21 November 2019
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.