Αρχική σελίδα arrow Νέα arrow Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου

(0 votes)
Friday, 09 March 2012
law_120Η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τον ΕΟΦ είναι παράνομη, υποστηρίζει εταιρεία εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με την οποία απαγορεύθηκαν όχι μόνο οι εν λόγω συσκευές, αλλά και όλα τα υποκατάστατα του τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη.

Θεωρεί μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προϊόν απωθητικό του καπνίσματος ή κατά του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο «φαρμακευτικό προϊόν», για το οποίο απαιτείται άδεια κυκλοφορίας, κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 1316/1983, υπουργικές αποφάσεις ΔΥΓ3(α)83657/2006 και Υ3δ/515/1994).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα. Η δε νικοτίνη δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα και ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ουσία με θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινη ασθένεια, προσθέτει η εταιρεία.

Αυτά σημαίνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόν αρμοδιότητας του ΕΟΦ και -εκ του λόγου αυτού- δεν μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ρύθμιση ή απαγόρευση».

Η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ είχε αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του τον Ιούνιο του 2008. Αναρτήθηκε για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την επισήμανση ότι ο Οργανισμός είχε ήδη προβεί σε κατάσχεση ηλεκτρονικών τσιγάρων και σε επιβολή προστίμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

User Login

No account yet? Create account
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Στo ElectronicCig θα βρείτε αναλύσεις, παρουσιάσεις, ενημέρωση αλλά και χώρο για κουβεντούλα γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Polls

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Results

Projects in progress

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Tue, 19 November 2019
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Tue, 19 November 2019
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Tue, 19 November 2019
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.