Αρχική σελίδα arrow Νέα arrow Νομοθεσία για ηλεκτρονικό τσιγάρο ζήτησε η Επ. Υγείας Κύπρου

Νομοθεσία για ηλεκτρονικό τσιγάρο ζήτησε η Επ. Υγείας Κύπρου

(0 votes)
Friday, 25 May 2012

.jpg_240Κύπρος: Την επεξεργασία νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά αλλά και τη χρήση τους γενικότερα, ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους Πόπη Κανάρη ανέφερε πως τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής έχουν τοποθετηθεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί ενδεδειγμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος για να διακόψει κάποιος το κάπνισμα.


Σημείωσε πως από πολλές άλλες παρόμοιες έρευνες που έγιναν από αυτούς τους οργανισμούς, διαφαίνεται ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου εμπερικλείει σοβαρούς κινδύνους καθώς έχουν εντοπιστεί κατά τη χρήση του τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως νυδροζαμίνες.

«Δυστυχώς όμως οι μελέτες αυτές δεν έχουν γίνει σε ευρεία κλίμακα για να υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Η κ. Κανάρη εξήγησε πως λόγω έλλειψης μελετών υπάρχει σοβαρό νομοθετικό κενό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να ενταχθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην οδηγία που αφορά τα καπνικά προϊόντα.

Σημείωσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης τη σύσταση Επιτροπής για την παρακολούθηση του θέματος, αλλά και την έκδοση σύστασης προς τους καταναλωτές.

Δήλωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει το κατά πόσο μπορεί να ετοιμάσει εθνική νομοθεσία και τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Η κ. Κανάρη εξήγησε ακόμη ότι καθώς το κάπνισμα θεωρείται ως ασθένεια οποιοδήποτε σκεύασμα που πλασάρεται στην αγορά για τη διακοπή του καπνίσματος θα έπρεπε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Φαρμάκων, πράγμα το οποίο, όπως είπε, σε καμία περίπτωση δεν έγινε.

«Κανένα προϊόν δεν έχει έρθει στο Συμβούλιο Φαρμάκων για να εγγραφεί με αυτό τον τρόπο, άρα δεν δηλώνουν αυτά τα στοιχεία οι πωλητές των ηλεκτρονικών τσιγάρων και έτσι θα προσπαθήσουμε κι εμείς με άλλους τρόπους να δούμε πώς θα μπορέσουμε είτε να το εντάξουμε στη νομοθεσία για τα καπνικά προϊόντα ή με μια άλλη νομοθεσία να δοθεί το μήνυμα ότι αυτό το προϊόν δεν μπορεί να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα και χωρίς να αναγράφεται καμία προειδοποίηση όπως γίνεται στην περίπτωση των τσιγάρων» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχουν έντονες ανησυχίες σε σχέση με ενδεχόμενη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από μικρά παιδιά δεδομένων των ελκυστικών, στα παιδιά, γεύσεων-αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως το άρωμα σοκολάτας. Όπως είπε αυτές οι ανησυχίες υπάρχουν στην Αμερική από παιδιατρικές εταιρείες ότι αυτά τα αρώματα μπορούν να ωθήσουν τα παιδιά να κάνουν χρήση πιο γρήγορα απ' ότι θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία για χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων από παιδιά.

Σε ερώτηση προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ρύθμιση του θέματος, η κ. Κανάρη ανέφερε πως οι προσπάθειες κινούνται προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης στην οδηγία που αφορά τα καπνικά προϊόντα έτσι ώστε να υπάρχουν και οι σωστές ενδείξεις στο προϊόν, η απαγόρευση της χρήσης σε κλειστούς χώρους και γενικά όλες οι αντενδείξεις που υπάρχουν για τα καπνικά προϊόντα.

Σε ερώτηση κατά πόσο το Γενικό Χημείο έχει προβεί σε αναλύσεις των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα η κ. Κανάρη απάντησε πως δεν έγιναν αναλύσεις καθώς δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, υπό την ιδιότητα ως γιατρός, δήλωσε πως παρότι δεν αναφέρεται στην εμπορική του διαφήμιση, ωστόσο πλασάρεται ως τέτοιο, το ηλεκτρονικό τσιγάρο ουδεμία σχέση έχει με τη διακοπή του καπνίσματος καθώς περιέχει συστατικά όπως η νικοτίνη που δεν βοηθούν για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

Το θέμα απασχολεί ολόκληρη των ΕΕ και τις ΗΠΑ, συνέχισε, αναφέροντας πως πρόκειται για μια γκρίζα ζώνη που δημιουργείται με ένα νέο προϊόν και γύρω από το ερώτημα εάν πρέπει να περιληφθεί στα καπνικά προϊόντα, είπε ο κ. Αδάμου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα πως η ευκολότερη οδός για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε είναι να τροποποιηθεί η νομοθεσία για το κάπνισμα ώστε τα όσα προειδοποιητικά και απαγορευτικά ισχύουν για τα καπνικά προϊόντα να ισχύον και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ο κ. Αδάμου, διευκρινίζοντας πως είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που τεκμηριώνονται μέσα από επιστημονική έρευνα για την επικινδυνότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είπε πως χρειάζεται προσοχή μέχρι να αναλυθούν τα στοιχεία που περιέχουν τα τσιγάρα αυτά που πιθανόν να είναι πολύ τοξικά.

Εχει παρατηρηθεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε κλειστούς χώρους, στους οποίους απαγορεύεται το κάπνισμα καθώς υποστηρίζεται ότι δεν εμπίπτει στα καπνικά προϊόντα και τις σχετικές απαγορεύσεις του νόμου, παρατήρησε περαιτέρω, αναφέροντας πως η Επιτροπή θα αναμένει σε 15 μέρες τη θέση του Υπουργείου.

«Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλον με τον υπέρμετρο θόρυβο, εάν σκεφτεί κανείς ότι το κανονικό τσιγάρο περιέχει πέραν των 3.000 τοξικών ουσιών», είπε καταλήγοντας.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε από την πλευρά της ότι «κανένας δεν έκοψε το κάπνισμα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο», και ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής εθνικής νομοθεσίας για ρύθμιση του θέματος.

Κάποιες χώρες, συνέχισε, διαθέτουν σχετική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη διαφήμιση και πώληση τέτοιων προϊόντων, όπως ο Καναδάς, η Δανία, η Τουρκία και η Αυστραλία. Κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να προβληματιστεί και το κυπριακό Κοινοβούλιο, κατά πόσο πρέπει να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου δήλωσε ότι ενέγραψε το θέμα στην Επιτροπή Υγείας, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην κυπριακή αγορά.

Είπε ότι λόγω της ανησυχίας του για την υγεία του κοινού, επιδίωξή του ήταν να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα, συμπλήρωσε όμως ότι «σήμερα που συζητήσαμε το θέμα αυτό στην Επιτροπή Υγείας ανησυχώ περισσότερο για το αλαλούμ που επικρατεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς του κράτους».

Στην Επιτροπή, είπε ο κ. Προκοπίου, αναφέρθηκε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό για το θέμα και ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εμπορίου ή το Τελωνείο που φέρει την ευθύνη.

Ο κ. Προκοπίου ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου για το θέμα και να τεθεί ένδειξη στο προϊόν για την ενδεχόμενη επικινδυνότητά του στην υγεία του καταναλωτή. «Συστήνω στο κοινό να προσέχει τι αγοράζει και πώς θα προστατεύει την υγεία», είπε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και κατέληξε λέγοντας ότι με τη διακοπή του καπνίσματος «γλυτώνει και η υγεία μας, αλλά και η τσέπη μας».

Η Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, αφού επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τους καταναλωτές, έκανε λόγο για παραπλάνηση των καταναλωτών ότι με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάποιος μπορεί να κόψει το κάπνισμα.

Ανέφερε ακόμη ότι ήταν απαράδεκτη η καθυστέρηση με την οποία το Υπουργείο Υγείας συζήτησε το θέμα, προσθέτοντας πως τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν το Υπουργείο Υγείας «αμέσως να εκδώσει ανακοίνωση προς τους καταναλωτές στην οποία να εξηγά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου».

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή κάλεσε το Υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει σχετική νομοθεσία έτσι ώστε να ρυθμιστεί το θέμα.

«Δεν μας αφορά το ότι ακόμα δεν υπάρχει σχετική οδηγία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκείνο το οποίο μας αφορά είναι η εθνική Βουλή να προχωρήσει τάχιστα σε νομοθεσία η οποία θα προστατεύει τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα τσιγάρο με όλες τις επιπτώσεις στην υγεία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία και τη νομοθεσία.

Πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, αποδείχτηκε ότι υπάρχει «φοβερή αλληγορία» στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά και νομοθετικό κενό. Ανέφερε πως ως εκ τούτου η απόφαση της Επιτροπής είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν με νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ανέφερε τέλος πως η θέση του Κινήματος Οικολόγων είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την ίδια νομοθεσία με την οποία αντιμετωπίζεται το κοινό τσιγάρο και τα καπνικά προϊόντα, τόσο σε ό,τι αφορά τη σήμανση όσο και σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις.

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/42828

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

User Login

No account yet? Create account
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Το ElectronicCig σας καλωσορίζει στις σελίδες του. Εδώ θα βρείτε νέα, παρουσιάσεις, γενικές αλλά και ειδικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα

Polls

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Results

Projects in progress

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Thu, 21 November 2019
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Thu, 21 November 2019
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Thu, 21 November 2019
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.