Αρχική σελίδα arrow Νέα arrow ΝΕΑ Έρευνα: Καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το συμβατικό

ΝΕΑ Έρευνα: Καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το συμβατικό

(0 votes)
Monday, 17 June 2013

ecigarette-doctor_120Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ουσιαστικά μη τοξικός σε σύγκριση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, σύμφωνα με την πρώτη παγκοσμίως μελέτη που εξέτασε την τοξικότητα του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του καπνού συμβατικών τσιγάρων σε καλλιέργειες κυττάρων και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «Inhalation Toxicology».

Στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τοξικολογικού εργαστηρίου Abich στην Ιταλία και τον Δρα Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, συνεργάτη-ερευνητή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε ατμός από 21 διαφορετικά υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη διακρίβωση της επίπτωσης σε καλλιέργειες κυττάρων, μεταξύ των οποίων και κυττάρων που υπάρχουν στους πνεύμονες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος και ως μέτρο σύγκρισης, εκχύλισμα από τον καπνό ενός συμβατικού τσιγάρου εφαρμόστηκε στον ίδιο τύπο κυττάρων.

Μετά από 24 ώρες έκθεσης στο εκχύλισμα του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων, 20 από τα δείγματα βρέθηκαν μη τοξικά (επιβίωση κυττάρων άνω του 70%) και μόνο ένα δείγμα έδειξε ήπια κυτταροτοξικότητα (51% επιβίωση). Αντίθετα στο δείγμα του καπνού των τσιγάρων, η επιβίωση των κυττάρων ήταν μόλις 5,7%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η επιβίωση των κυττάρων σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν από 795% υψηλότερη σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου, φθάνοντας μέχρι το εντυπωσιακό ποσοστό του 1293%.

Σε δηλώσεις του ο δρ Φαρσαλινός τόνισε: «Στην πλειονότητα των δειγμάτων που ελέγξαμε, η κυτταρική επιβίωση ήταν κοντά στο 100%. Η ποιότητα των υγρών σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα».

«Παρόλα αυτά», είπε, «η έρευνα έχει προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ξεκάθαρα λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα καπνού. Αυτός άλλωστε είναι και ο ορισμός της πολιτικής ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης - http://www.rethymnoguide.gr

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

User Login

No account yet? Create account
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Καλώς ήρθατε στο ElectronicCig. Η ενημέρωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα ξεκινάει από δώ

Polls

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Results

Projects in progress

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Tue, 12 November 2019
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Tue, 12 November 2019
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Tue, 12 November 2019
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.