Αρχική σελίδα arrow Νέα arrow Αυξάνεται το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αυξάνεται το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

(0 votes)
Saturday, 08 September 2012

315x236_120Με αφορμή τις μελέτες που έχουν πρόσφατα δημοσιοποιηθεί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) καλωσορίζει και υποδέχεται με ικανοποίηση όλες τις...ερευνητικές δραστηριότητες που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα.

Αποτελεί δε, ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεγονός πως οι μελέτες πραγματοποιούνται από ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τυγχάνουν θριαμβευτικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα.

"Σκοπός του Συνδέσμου ήταν πάντα να αναδείξουμε το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ένα ζήτημα που απασχολεί την συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την αρχή της λειτουργίας μας υποστηρίξαμε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια λιγότερο βλαβερή συνήθεια από το συμβατικό τσιγάρο.

Χαιρετίζουμε την αξιόλογη έρευνα της Δρ Γκράτζιου η οποία αναδεικνύει ακριβώς αυτό που υποστηρίζουμε, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή για τον μη-καπνιστή. Πολύ εύστοχα η ερευνήτρια έθεσε το επιστημονικό ζήτημα «δεν γνωρίζουμε ακόμα το κατά πόσο τα μη εγκεκριμένα προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα».

Θα περιμέναμε λοιπόν να προσπαθήσει μέσω της έρευνάς της να προσφέρει πληροφορίες στην επιστημονική κοινότητα για το συγκεκριμένο θέμα. Με έκπληξη παρατηρήσαμε, και οφείλουμε να επισημάνουμε, πως δεν έγινε σύγκριση των επιπτώσεων του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το συμβατικό τσιγάρο. Δυστυχώς δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αυτό. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο που οι ίδιοι επιστήμονες που θέτουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς, δεν απαντούν σε αυτά μέσω των ερευνών τους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται στον καπνιστή συμβατικού τσιγάρου, είναι λοιπόν λογικό και προφανές να απαιτούνται μελέτες άμεσης σύγκρισης των δύο προϊόντων. Επικοινωνήσαμε με τον Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που παρουσίασε πρόσφατα σε διάλεξη και σε συνέντευξη τη μελέτη του για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, προσκεκλημένος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Ο κ. Φαρσαλινός μας δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω αύξηση της ερευνητικής δραστηριότητας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ακόμη και σε πεδία πέραν της δικής μου εξειδίκευσης. Αφού συγχαρώ την Δρ Γκράτζιου για την αξιόλογη μελέτη της, θα συμφωνήσω με το συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν πρέπει να απευθύνεται σε μη-καπνιστές.

Είναι γεγονός πως χρειάζονται μελέτες για να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού σε σχέση με το συμβατικό στην ανθρώπινη υγεία, και η δική μας ερευνητική προσπάθεια επικεντρώθηκε ακριβώς σε αυτό. Η άμεση σύγκριση μεταξύ ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου έδειξε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είχε σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία. Πρέπει να διερευνήσουμε όλο το φάσμα των μηχανισμών με τους οποίους το κάπνισμα προκαλεί βλάβες, και να συγκρίνουμε τις αντίστοιχες επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.»

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Τσιγάρων (ΣΕΕΗΤ) υποστηρίζει και αναμένει την περαιτέρω ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι πως η γνώση που θα προκύψει θα συμβάλλει στην καθιέρωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως ασφαλέστερη εναλλακτική συνήθεια για τους καπνιστές.

briefingnews.gr

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

User Login





No account yet? Create account
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Το ElectronicCig σας καλωσορίζει στις σελίδες του. Εδώ θα βρείτε νέα, παρουσιάσεις, γενικές αλλά και ειδικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα

Polls

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Results

Projects in progress

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Tue, 19 November 2019
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Tue, 19 November 2019
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Tue, 19 November 2019
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.