Αρχική σελίδα arrow Νέα arrow Ηλεκτρονικό τσιγάρο ... αλήθειες και μύθοι

Ηλεκτρονικό τσιγάρο ... αλήθειες και μύθοι

(0 ψήφοι)
Κυριακή, 26 Οκτώβριος 2014

c392f01ef94faed2b0eff591d1d60703_120Η δημοτικότητα των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων έχει αυξηθεί από τότε που έφτασαν στην αγορά των Η.Π.Α. το 2007. Είναι επίσης γνωστά με τις ονομασίες, e-cigarettes, e-cigs, e-smokes και vapes. Ουσιαστικά, προσομοιώνουν το κάπνισμα χωρίς την μυρωδιά και τον καπνό.

Εκστρατείες μάρκετινγκ έχουν δείξει ότι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία από ότι το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των συσκευών αυτών στην υγεία δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος. Είναι γεγονός όμως, πως κάνουν καλό στο πορτοφόλι σας, καθώς κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα συμβατικά.

Στη συνέχεια θα δούμε μερικές συγκρίσεις των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων με τα κανονικά για να σταθμίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν.

Τι είναι το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Πρόκειται για μια συσκευή που δίνει την αίσθηση του καπνίσματος, περιλαμβάνοντας ορισμένη ποσότητα νικοτίνης χωρίς όμως την οσμή της. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα μιας χρήσης, τα οποία λειτουργούν με ενσωματωμένη μπαταρία και αυτά που λειτουργούν με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και χρειάζονται φορτιστή, ειδικό υγρό (υγρό αναπλήρωσης φίλτρων), φίλτρα και έναν ψεκαστήρα (atomizer). Ορισμένες μάρκες συνδυάζουν το φίλτρο με τον ψεκαστήρα σε ένα ενιαίο μέρος που ονομάζεται cartomizer ή clearomizer. Το υγρό επίσης, είναι μερικές φορές συνδυασμένο με την μπαταρία ή το φίλτρο.

Τόσο το μιας χρήσεως όσο και το επαναφορτιζόμενο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο, χρησιμοποιούν ένα υγρό που περιέχει νερό, νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και γλυκερίνη ή προπυλενογλυκόλη, καθώς και άλλες χημικές ουσίες. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το υγρό μετατρέπεται σε ατμό, αναρροφάται μέσα στους πνεύμονες και εκπνέεται. Ο ατμός και οσμή εξαφανίζονται στον αέρα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Γιατί ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο δημοφιλή. Με περισσότερες από 460 μάρκες που διατίθενται στην on-line αγορά, αλλά και σε καταστήματα ψιλικών καθώε και σε σούπερ μάρκετ. Όταν το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά το 2007, η ενημέρωση των καταναλωτών υπήρξε πολύ μικρή. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων γνώριζαν την ύπαρξή τους από το 2010.

Τι κάνει το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο πιο ελκυστικό;

Το γεγονός ότι προσφέρονται σε περίπου 7.000 γεύσεις, οι οποίες κυμαίνονται από την ευχάριστη και απαλή γεύση μήλου μέχρι τις πιο εξωτικές γεύσεις. Ωστόσο είναι διαθέσιμες οι γεύσεις του καπνού και της μέντας, αν θέλει κανείς να μιμηθεί τη γεύση ή την αίσθηση του κανονικού τσιγάρου. Σε αντίθεση, τα συμβατικά τσιγάρα είναι διαθέσιμα σε δύο γεύσεις, την κανονική και αυτή της μέντας.

Επίσης παρουσιάζουν λιγότερες ανησυχίες για την παραβίαση των νόμων κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι κατασκευαστές και οι διανομείς μάρκετινγκ παρουσιάζουν το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ως μια θετική εναλλακτική λύση για το κάπνισμα τσιγάρων, επειδή είναι φθηνότερο, πιο καθαρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Πολλοί συνδέουν επίσης τη χρήση του με την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Βοηθάει το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο στην διακοπή του καπνίσματος;

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία που εμφανίζεται φυσικά στον καπνό. Οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών τσιγάρων προσφέρουν τα προϊόντα τους με διαφορετικά επίπεδα νικοτίνης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν περιέχουν καθόλου την εν λόγω ουσία. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στη Νέα Ζηλανδία διαπιστώθηκε πως τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά από ότι τα επιθέματα νικοτίνης, βοηθώντας τους συμμετέχοντες να σταματήσουν το κάπνισμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρόσθεσε πρόσφατα το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο στον κατάλογο των ειδών που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά τσιγάρα;

Το κάπνισμα είναι η νούμερο ένα αιτία μη αποτρέψιμων θανάτων στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενώ τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα θεωρούνται από ορισμένους παραγωγούς ως εναλλακτικές λύσεις χρήσης του καπνού, τα οποία βέβαια δεν είναι διαθέσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη μελέτη των επιπτώσεών τους στην υγεία.

Το κόστος των Ηλεκτρονικών Τσιγάρων σε σύγκριση με αυτό των συμβατικών.

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα είναι πολύ φθηνότερα από ότι τα τσιγάρα καπνού. Ένα κανονικό τσιγάρο προσφέρει περίπου 10 ρουφηξιές σε πέντε έως 10 λεπτά, και κάθε πακέτο έχει 20 τσιγάρα. Ο αριθμός των ρουφηξιών που μπορούν να λαμβάνονται συνεχώς με το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο ποικίλλει καθώς διαθέτει φίλτρα που διαρκεί περίπου 200 εισπνοές και ισοδύναμούν με περίπου ένα πακέτο τσιγάρα. Το κόστος του έναντι των κανονικών τσιγάρων καπνού εξαρτάται από το πόσο πολύ και πόσο καιρό καπνίζετε.

Το μέσο κόστος ενός πακέτου τσιγάρων στις Η.Π.Α. είναι $ 7.04. Αυτό είναι $ 2,569.60 ανά έτος για ένα πακέτο/ημέρα.

Τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα μιας χρήσης κοστίζουν περισσότερο ανά φίλτρο, αλλά δεν υπάρχει φορτιστής, μπαταρία ή υγρό για να αγοράσει κανείς ώστε να αναπληρωθούν. Κοστίζουν περίπου $ 9 ή $ 10 ανά τσιγάρο. Κατά μέσο όρο 9,50 δολάρια ανά τεμάχιο και είναι ισοδύναμα με 2,5 πακέτα τσιγάρα. Συνολικά κοστίζουν περίπου 1.387 δολάρια ανά έτος.

Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι αρκετά ακριβή στην τιμή. Οι τιμές κυμαίνονται από $ 25 έως $ 145.

Η ετήσια δαπάνη για ένα επαναφορτιζόμενο Ηλεκτρονικό Τσιγάρο (για έναν καπνιστή του ενός πακέτου την ημέρα) είναι περίπου 2,66 δολάρια ανά φίλτρο, ή $ 605 ανά έτος. Αυτό βγαίνει σε περίπου 227 φίλτρα ανά έτος.

Μπορείτε να αγοράσετε υγρό αναπλήρωσης φίλτρου για περίπου $ 43 ανά μήνα, ή 516 δολάρια ετησίως, που ισοδυναμεί με ένα πακέτο κανονικών τσιγάρων την ημέρα.

Ενώ υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν αν τα Ηλεκτρονικά Τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή, δεν έχουν τις άμεσες ανησυχίες για την υγεία που παρουσιάζουν τα συμβατικά τσιγάρα καπνού. Είναι λιγότερο ακριβά, είτε αγοράσετε το προϊόν μίας χρήσης ή αυτό με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Είναι μια επιλογή, αν θέλετε να δοκιμάσετε να κόψετε το κάπνισμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή τα οφέλη για την υγεία είναι ακόμα άγνωστα.

Άλλες επιλογές

Rss corner Sitemap Ανταποδοτικά Links

Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού
Check out http://wordupecig.com!  Electronic Cigar

Το ElectronicCig σας καλωσορίζει στις σελίδες του. Εδώ θα βρείτε νέα, παρουσιάσεις, γενικές αλλά και ειδικές πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ελλάδα

Δημοσκοπήσεις

Για πιο λόγο επιλέξατε το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Αποτελέσματα

Έργα σε εξέλιξη

Εισαγωγικά άρθρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τη χρήση του
86%
Τετ, 29 Ιανουάριος 2020
Καταγραφή όλων των εμπορικών τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου στην ελληνική αγορά
74%
Τετ, 29 Ιανουάριος 2020
Ξενόγλωσση Ορολογία των ηλεκτρονικών τσιγάρων και της χρήσης του
52%
Τετ, 29 Ιανουάριος 2020
Designed by ElectronicCig.gr © 2015. All rights reserved.
Powered by Elxis - Open Source CMS.